Modalitatile de investigare si evaluare a poluarii solului si subsolului

Hotararea de Guvern nr. 1408 din 2007 detaliaza modalitatile de investigare si evaluare a a poluarii solului si subsolului.

Hotararea prevede ca metodele pentru investigarea mediului geologic pentru evaluarea poluarii se stabilesc in functie de caracteristicile geologice ale mediului poluat, de natura poluantului si de distributia acestuia. Metodele minimale obligatorii de investigare sunt investigarea geologica si/ sau hidrogeologica, geochimica si geofizica. Aceste investigatii cad in sarcina detinatorului de teren care a desfasurat sau desfasoara activitati poluatoare sau potential poluatoare pentru mediul geologic.

Se mentioneaza si cazurile in care se realizeaza investigarea si evaluarea poluarii solului si subsolului, cum ar fi la elaborarea bilantului de mediu, in cazul producerii accidentelor ce polueaza un teren, la stabilirea obligatiilor de mediu etc.

Lucrarile de investigare pot fi realizate de persone fizice sau juridice, cu conditia ca acestea sa detina documentele de calificare necesare. In urma analizei raportului de investigare si evaluarea a poluarii mediului geologic si a analizei de risc, autoritatea competenta pentru protectia mediului poate decide, daca este cazul, refacerea mediului geologic.