Cicerone IONESCU

Director
Cicerone IONESCU

Cicerone Ionescu este absolvent al Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti si este Doctor in Stiinte Tehnice, titlu obtinut  de la Institut de Mecanique des Fluides din Toulouse, (Franta) si Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti.

Cicerone are peste 40 de ani de experienta in domeniul protectiei mediului ca expert, consultant, trainer, manager, team builder, specialist în proiecte implementate in România, Franța și Ungaria.

A ocupat functia de Director al Departamentului de Consultanta de Mediu al KPMG Romania si a lucrat ca cercetator principal gradul I la Institutul de Cercetari pentru Ingineria Mediului (ICIM) din Bucuresti.

El are o experienta semnificativa in coordonarea lucrarilor de remediere a mediului in cadrul unor proiecte complexe de dezvoltari imobiliare. Are o experienta bogata in realizarea tuturor tipurilor de audit de mediu (due diligence, de conformare legislativa si cu standardele corporative, audituri de sistem etc.), in implementarea sistemelor de management de mediu ISO 14001, in acordarea de consultanta pe diverse probleme de mediu precum: managementul apelor, managementul deseurilor, analize cost-beneficiu de mediu, mecanica fluidelor, managementul si evaluarea proiectelor de protectie a mediului inconjurator, legislatia de mediu europeana si elaborarea de studii specializate de mediu conform legislatiei romanesti in vigoare.

A fost expert al Comisiei Europene pentru Evaluarea Proiectelor de Mediu – LIFE Environment/Products (Eco-etichetare) in 2002, 2014 si 2015 (evaluarea a peste 100 de proiecte de mediu internationale, depuse la Comisia Produse/Eco-etichetare din cadrul DG Environment cu scopul de obtinere de fonduri internationale de finantare).

Cicerone are o experienta semnificativa in activitati de constientizare a publicului si a mass-mediei asupra problemelor de protectie a mediului (a publicat o serie de articole despre SMM, intr-o rubrica permanenta a unuia dintre cele mai cunoscute saptamanale economice romanesti, ”Adevarul Economic” si a acordat numeroase interviuri in mass-media). Este autorul primei carti specializate publicate din Romania despre implementarea a sistemelor de management de mediu conform standardului international ISO 14001: “Cum sa construim si să implementam un sistem de management de mediu”, Editura Economic, Bucuresti, Mai 2000 si a cartii si “Managementul mediului. ISO14001:2004. Calea spre excelenta”, Editura Economica, Bucuresti, 2005. De asemenea, este co-autor al unor ghiduri metodologice pentru elaborarea studiilor de impact asupra mediului si a scris peste 50 de articole de mediu publicate in reviste de specialitate din Romania si strainatate.

A participat in cadrul unor proiecte internationale, impreună cu experti din: SUA, Canada, Franta, Germania, Danemarca, UK, Norvegia, Spania, Ungaria, Republica Ceha, Belgia, Olanda, Italia, Polonia, Suedia.

Este profesor asociat al Facultatii de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti.